Historie, renovering og funktion
Før lommeure og armbåndsure vandt indpas, har tårnurene oftest været den eneste præcise tidsmåler, som har været til rådighed for almindelige mennesker. Det første tårnur man har kendskab til i Danmark, omtales i 1401, hvor det sad på Ribe Domkirke. Den ældste bevarede tårnur er et urværk med årstallet 1564 indprintet i rammen. Det findes på herregården Rosenholm på Djursland. De fleste tårnure stammer fra 1700- og 1800-tallet. Oftest var der tale om ret upræcise værker, en del endda kun med en enkelt viser, som angiver timerne.
I dag er vi ikke afhængige af tårnure, men betragter dem som en smuk udsmykning på kirkens tårn. Et klokkespil er et udendørs instrument, som består af en række afstemte klokker, der gør det muligt at spille melodier. I vore kirker er de indkodet til at afspille en sang eller en salme om morgenen, ved middagstide og endelig en aftensang. Mon ikke de fleste mennesker standser op, måske ikke fysisk men i deres indre og lytter til melodien? Klokkespillet har gennem tiden været med til at markere dagens opdeling. Klokkespillet kan også betjenes manuelt via klaviatur / keyboard, hvilket eksempelvis gør det muligt at afholde en klokkekoncert.
Tårnure
Vi udfører eftersyn og renovering af såvel urskive som visere og urværk. Renovering foregår på eget værksted i samarbejde med tilknyttet malerværksted (Midtmors Malerfirma). Er en udskiftning til nyt ur nødvendigt eller nyinstallering, leverer og monterer vi også dette. Alle vore tårnure er radiostyret.
Klokkespil
Vi udfører eftersyn og renovering på klokkespil. Udslidte mekaniske styringer kan erstattes af nye elektroniske styringer med keyboard. Enhver renovering udføres med omhu og respekt for det eksisterende. Kirkeklokken Aps leverer og monterer nye klokkespil. Alle vore klokkespil er elektronisk styret og kan benyttes manuelt via keyboard.